середу, 12 квітня 2023 р.

Вивчення існування життя в космосі - коли все починалось

 Кожного року 12 квітня в Україні відзначається День космонавтики- свято, яке присвячене першій людині, яка здійснила політ у космос - Юрію Гагаріну. Це свято нагадує нам про великі досягнення людства у дослідженні космосу та про значущість космічних відкриттів для нашого розвитку. Юрій Гагарін зробив свій політ на кораблі "Восток-1" 12 квітня 1961 року. Це стало великим досягненням для людства  та відкрило нову еру у дослідженні космосу. З того часу багато країн займаються розвитком космічної техніки та дослідженням космосу.

    Одним з головних напрямків вивчення всесвіту   є пошук екзопланет – планет за межами нашої Сонячної системи, які можуть мати придатні умови для існування життя. Зокрема, вчені зосереджуються на пошуку планет, які перебувають в зоні життєспроможності – зоні, де температура та інші умови можуть дозволити існування різних форм життя. Однак, пошук життя в космосі є викликом для вчених. Віддаленість та складність космічних місій, а також необхідність точної техніки та обладнання можуть затримати наукові дослідження та відкриття. 

    Україна має своїх космонавтів та здійснює космічні проєкти. Наприклад, в 1996 році український космонавт Леонід Каденюк здійснив політ у космос на борту американськооо шатла "Колумбія". Також українські спеціалісти приймають участь у розробці космічних кораблів .

Про це все учні підготували доповіді, презентації та з задоволенням  продемонстрували свої напрацювання на онлайн-бесідах впродовж двох тижнів.

Перегляд фільмів про космос є дуже цікавою та пізнавальною діяльністю для  будь-кого, але для учнів з порушеннями слуху це може бути особливо складним завданням. Тому задача вчителя забезпечити  достатній рівень доступності та зрозумілості для цієї аудиторії. 

З цим завдання успішно впоралась учитель фізики та астрономії Шаповалова Н.Л. Педагог  підготувала відео з субтитрами "Що показав космічний телескоп Джеймса Вебба", яке з інтересом переглянути учні 8-А та 10-А класу. Створення субтитрів  допомагає учням насолоджуватись  фільмами про космос та краще розуміти цей захоплюючий світ. 

Вчитель Шаповалова Н.Л.

Немає коментарів:

Дописати коментар