понеділок, 20 лютого 2017 р.

Інтелектуальний марафон в школі "Джерело"

      Модерізація навчально-виховного процесу на сучасному етапі сприяє формуванню та розвитку творчої особистості, спроможної повноцінно реалізуватись в житті .  "Повноцінними є тільки ті  знання, які дитина здобула   власною активністю", -   це висловлюваня Йоганна Песталоцці  вчителі  методичного об'єднання природничо-математичних дисциплін обрали девізом  марафону здоров'я. Тому  основною метою заходів було   впровадження в систему  навчання практичної діяльності учнів. Адже життя доводить, що в складних умовах, що постійно змінюються, найкраще орієнтується, приймає рішення, працює людина творча, креативна, здатна до  використання нових задумів, нових підходів та рішень.  Варто пригадати, що творчість - це спосіб самовираження, саморегуляції людини. Тому   проведення марафону інтелектуального  здоров'яможна розглядати як засіб пізнання світу через творче сприйняття і практичне перетворення діяльності.
           У повсякденному житті основний розвиток творчих здібностей відбувається через гру. Саме  тому в рамках проведення марафону  вчителі проводили різноманітні розвиваючи ігри з біології , хімії, географії, фізики та математики.
Проведене  змагання «Цікаві досліди на уроках хімії та фізики» серед учнів 9-12 класів  допомогло учням  краще розуміти природу речовин ,   розкрити  взаємозв’язки і взаємозалежності між ними.
За допомогою проведення  різноманітних експериментів вчителі Супрун Мілена Володимирівна та Шаповалова Наталія Леонідівна  вирішують безліч завдань, зокрема активізують мислення учнів та задовольняють їх природну допитливість і дослідницький інтерес. Як кажуть самі учні,  практичні досліди допомагають   сформувати їм навички роботи з хімічними реактивами та хімічним посудом; навчити  самостійно аналізувати й відтворювати потрібну інформацію;  виробити системний аналітичний підхід, необхідний для подальшої діяльності.

     Але варто пам'ятати , що саме математика є засобом вивчення фізики та хімії,   біології та географії, а розвинене логічне мислення сприяє засвоєнню гуманітарних предметів. Тому вчителі  математики Бондаренко Лариса Миколаївна та Киричек Володимир Олексійович на додаткових заняттях розглядають питання ,які сприяють підвищенню інтересу до цієї науки.В рамках проведення марафону інтелектуального здоров'я вчителі запропонували різні техніки запам'ятовування інформації, ознайомили учнів з деякими прикладами мнемонічніих правил. Це дає можливість зробити доступним для учнів засвоєння нових видів завдань при меншій витраті часу і більшою ефективністю.
   Слід завжди пам'ятати , що завдання учителя сучасної школи - управляти процесами творчого пошуку, йдучи від простого до складного: створювати ситуації, що сприяють творчій активності та спрямованості школяра, розвивати його уяву, асоціативне мислення, здатність розуміти закономірності, прагнення постійно вдосконалюватися, розв'язувати дедалі складніші творчі завдання.
Рекомендовано до сайту департаменту.
Рецензент Засоріна О.В.

Немає коментарів:

Дописати коментар