понеділок, 11 квітня 2016 р.

12 квітня Всесвітній день авіації та космонавтики

За рішенням Міжнародної авіаційної федерації (ФАІ) 12 квітня відзначається як «Всесвітній день авіації та космонавтики».


Небо зорями рясніє,
Таємниче і глибоке,
Всесвіт нам бентежить мрії,
Спонукаючи до дії,
Розум радує і око.

У цей день, 12 квітня, в 1961 році громадянин СРСР майор Юрій Олексійович Гагарін на космічному кораблі «Восток» вперше в світі здійснив орбітальний обліт Землі, відкривши епоху пілотованих космічних польотів. Він зробив один виток навколо земної кулі, який тривав 108 хвилин.


                   У наші дні винуватці цього свята — це люди, які зробили величезний крок у розвитку космічної техніки, які запускають на орбіту супутники, розробляють апарати і відправляють їх на дослідження інших космічних об'єктів.
Україна і космос - нероздільні. Зв'язок цей міцно встановився на зорі космонавтики, і витравити його зараз просто неможливо. Українське походження мали такі творці теорії польотів у світовому просторі, як Костянтин Ціолковський (до речі, повне прізвище Циолковський-Наливайко), Микола Кибальчич, Юрій Кондратюк.
                У Київському політехнічному свого часу вчилися Сергій Корольов і Володимир Челомей (конструктор відомої ракети-носія "Протон").
                         Вчителі нашого закладу вирішили у цей день переглянути разом із учнями шостих і восьмих класів фільм "Через тернии к звёздам".Це не просто фільм про космос, про інші планети і цивілізації. Це цілий пласт, що містить комплекс різноманітних проблем і конфліктів, починаючи від взаємин і закінчуючи екологією. Фільм дійсно змушує замислитися про наше майбутнє. З голови не йде мудрий вислів, який вимовляє один з героїв: «Наша планета - наш дім, і ми не можемо з нього піти. Ми втішали себе, що природа мудра, що вона сама знайде шлях до порятунку ... Поки ще шумлять наші ліси і сміються наші діти, поки ще багаті наші надра і співають птахи - на наш вік вистачить, говорили ми. А от не вистачило!» І він  промовляє це з такою експресією, що слова глибоко врізаються в серце. Дівчата 8-Б класу навіть вирішили зробити невеличку стіннівку ,в якій відобразили своє ставлення до порушених  проблем.   
                                 Біля кабінету фізики був оформлений стенд зі статтями  про відомих космонавтів, а також про Олега Скрипочку  , який 
 в 1987 році закінчив фізико-математичну школу № 28 Запоріжжя. Олег був членом запорізького експериментального загону юних космонавтів. 

У 1993 році закінчив МГТУ ім. Н. Е. Баумана за фахом «літальні апарати» (факультет енергомашинобудування в підмосковному Королеві).На сьогодняшній день він російський космонавт, член загону космонавтів РКК «Енергія». Бортінженер космічного корабля «Союз ТМА-М», старт якого відбувся 8 жовтня 2010 року, і 25-ої основної експедиції на Міжнародну космічну станцію.
               Вчитель трудового навчання Ірина Дмитрівна провела для учнів 5-А та 6-А невеличку лекцію про цей день(12 квітня), про освоєння космосу, про перший політ космонавта Гагаріна  .Сподіваємось,що цей день не залишив байдужими жодного учня.

Рекомендовано для шкільного сайту.
Автори Жовтяк Г.К. та Шаповалова Н.Л.

Немає коментарів:

Дописати коментар